ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΒΕΛΟΝΙΑΣ

Η πλέον διαδεδομένη βελονιά σε όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει άνθρωπος (άντρας -γυναίκα) που να  έχει πιάσει βελόνα κεντήματος και να μην έχει κάνει σταυροβελονιά.

Κεντάμε σταυροβελονιά  σε καμβάδες , σε εταμίνες, σε αραχωβίτικα και γενικά σε υφάσματα που μπορούμε να μετρήσουμε. Αν θέλουμε να κεντήσουμε σε λινά η βαμβακερά που είναι μη μετρήσιμα (πυκνοϋφασμένα) χρησιμοποιούμε τον ξεφτιστό καμβά, τον οποίο τρυπώνουμε  πάνω στο ύφασμα ,κάνουμε την σταυροβελονιά και μόλις τελειώσουμε τον βγάζουμε ξεφτώντας τον. Προσέχουμε να μην τσιμπήσουμε με την βελόνα τον καμβά όσο δουλεύουμε.

Από κλωστές χρησιμοποιούμε μουλινέ δίκλωνο συνήθως, κοτόν περλέ, ή πιο χοντρά νήματα ανάλογα με τις τρύπες του καμβά.

Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία  είναι πλάγιες βελονιές που διασταυρώνονται .Ξεκινάμε μετρώντας δύο κλωστές, ή κουτάκια ή νταμάκια ή σπιτάκια , όπως και αν τα λέμε και  προχωράμε από αριστερά προς τα δεξιά, με  λοξές βελονιές. Γυρίζουμε τη βελόνα προς τα αριστερά και σταυρώνουμε πατώντας στα ίδια σημεία της προηγούμενης βελονιάς.

stayro

 

Από το εξαιρετικό ένθετο της Πρακτικής το σκίτσο.Συλλεκτικό πια μιας και το περιοδικό έχει πάψει χρόνια τώρα να κυκλοφορεί

Μικρά μυστικά για τέλεια αποτελέσματα:

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι να ξέρουμε το σχέδιο που θέλουμε να κάνουμε σε τι μέγεθος καμβά έχει γίνει. Υπάρχουν  7, 8, 9, 10 καμβάδες .Ο καμβάς  ο  7 είναι ο λεπτότερος και ο  10 ο χοντρότερος

Αν δεν γνωρίζουμε τι καμβάς απαιτείται ξεκινάμε βρίσκοντας το κέντρο του καμβά και περνάμε διαφορετικού χρώματος κλωστή. Μετράμε πόσα κουτάκια χρειάζονται για το σχέδιό μας  και υπολογίζουμε έτσι αν μας φτάνει το ύφασμα μας για αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Όταν ο καμβάς είναι χοντρότερος δεν μας φτάνει .Μπορούμε ,αν βγαίνει το σχέδιο δηλαδή να μπορούμε  να έχουμε συμμετρία με το κέντρο μας ,να το κάνουμε.Θα έχουμε βέβαια διαφορετικό αποτέλεσμα από αυτό που βλέπουμε στο σχέδιο.Θα είναι όμως σωστό

Αν είναι λεπτότερος βγαίνει πολύ μικρό το σχέδιο. Εκεί μπορούμε να προσθέσουμε παραπάνω δουλειά βάζοντας π.χ. γραμμές σταυροβελονιές  δίπλα δίπλα η σε απόσταση, η επαναλαμβάνοντας ένα κομμάτι του σχεδίου.

Απαραίτητα πρέπει να υπολογίσουμε και τα στριφώματα  και να ξεκινήσουμε το σχέδιο μας πιο μέσα. Ένας γενικός   κανόνας είναι να έχουμε αφήσει  6 εκ. από κάθε πλευρά για τα γυρίσματα. Για όσες κεντούν χρόνια θα φανεί αστείο, αλλά το έχω δει, ισιώνουμε και το ύφασμα μας  δηλ. βγάζουμε από την άκρη μια κλωστή και πρέπει να  βγαίνει μέχρι την άλλη  άκρη.

Έχουμε καλύτερα αποτελέσματα όταν όλες οι βελονιές ακολουθούν την ίδια φορά  και γίνονται με τον ίδιο τρόπο.

Αφήστε το σχόλιο σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s