ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΡΙΦΩΜΑΤΩΝ

Ξεκινώντας ένα εργόχειρο  μέσα σε όλους τους άλλους υπολογισμούς πρέπει να υπολογίσουμε και το ύφασμα που θα μας χρειαστεί για τα στριφώματα .Τα παλιότερα χρόνια  οι αργαλειοί που έφτιαχναν  τα υφάσματα ήταν στενοί , έτσι  έβγαιναν στενά  υφάσματα  και τα στριφώματα ήταν 1 εκ. μόνο ή έκαναν γλώσσες  με  φεστόνι ή άλλες πιο πολύπλοκες τεχνικές που δεν απαιτούσαν πολύ ύφασμα.

Σήμερα έχουμε  υφάσματα μεγαλύτερων διαστάσεων και έτσι μπορούμε να κάνουμε μεγαλύτερα και πλουσιότερα στριφώματα .Είμαι της άποψης πως λίγο παραπάνω ύφασμα στο στρίφωμα κάνει πιο όμορφο το τελικό αποτέλεσμα χωρίς να προσθέτει παραπάνω δουλειά ή παραπάνω κόστος .Με βάση αυτή τη λογική προτείνω συνήθως τα σεμέν να έχουν στριφώματα γύρω στα 3-3,5 εκ, τα καρέ 4 εκ, τα τραπεζομάντηλα από 5 εκ και πάνω αν μας χωρά το ύφασμα , οι κουρτίνες 4 εκ ,τα σεντόνια 5 εκ .

Έτσι λοιπόν αν θέλω να υπολογίσω το ύφασμα για ένα τραπεζομάντηλο σε κάθε πλευρά προσθέτω 5 εκ το στρίφωμα συν 1 εκ  το πιο μέσα γύρισμα  άρα 5+1+5+1=12  κόβω το ύφασμα 12 εκ παραπάνω από το μήκος και 12 από το πλάτος. Συνήθως τα στριφώματα είναι ίδια από όλες τις πλευρές ,όταν είναι διαφορετικά κάνω τους αντίστοιχους υπολογισμούς.Αφήνω πάντα 1 εκ αυτό που γυρίζει από κάτω και από μέσα για ασφάλεια σε περίπτωση που γίνει κάποιο λάθος να έχω περιθώρια .

Τώρα αν για κάποιο λόγο δεν έχω ύφασμα μπορώ να κάνω γλώσσες με φεστόνι ή να κάνω κρόσσια από το ίδιο το ύφασμα 128-smallΣε απόσταση 2 εκ βγάζω  δύο κλωστές και κάνω τρυπογάζι  από την μεριά την από μέσα για να ασφαλίσω το ύφασμα .Ξεφτάω από την απέξω μεριά και έχω έτσι τα κρόσσιαx012Κουρτινάκι με γλώσσες φεστόνι κάποιας μαθήτριας μου που δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομα της

Αφήστε το σχόλιο σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s