ΑΖΟΥΡ -ΧΥΤΟ

Αζούρ ονομάζεται εκείνη η τεχνική κεντήματος κατά την οποία αφαιρούμε κλωστές τόσο από το στημόνι όσο και από το υφάδι .Στη συνέχεια δένουμε τις κλωστές που έμειναν σε στυλάκια και κάνουμε σχέδια ανάλογα με το πλάτος του ξεφτίσματος .Το ξέφτισμα μπορεί να είναι 3-5 κλωστές μέχρι 5 εκ. Δουλεύουμε με τη βελονιά του μπαλώματος στα γεμιστά ,όπως συνηθίζουμε να τα λέμε ή κάνουμε σχέδια με κόμπους με την κλωστή μας και την βελόνα .

Η ονομασία αυτής της τεχνικής πριν από την έλευση του έντυπου τύπου του χώρου ήταν χυτό δηλ. έχυναν (αφαιρούσαν) κλωστές .Ο όρος Αζούρ προέρχεται από το a jour άνοιγμα δηλαδή .Όπως και να την αποκαλούμε είναι μια  υπέροχη τεχνική με άπειρους  συνδυασμούς , υπέροχα  σχέδια και η αγαπημένη μου .

Αζούρ κάνουμε σχεδόν παντού .Τελείωμα  για να πιάσουμε το στρίφωμα σε οποιοδήποτε κέντημα βγάζοντας 3-5 κλωστές .Παντρεύεται  τέλεια με κοφτό χειρός μηχανής,με οποιοδήποτε είδος δαντέλας .Δαντέλα με το βελονάκι ,με κοπανέλι,με σαϊτα, με μακραμέ, με μπιμπίλα ,με βενίζ .Απλώς υπέροχα τα κεντήματα μόνο με διάφορα σχέδια αζούρ. Εκτός από την κατασκευή κεντημάτων όλων των ειδών μπορούμε να κάνουμε αζούρ σε ρούχα ,σου- πλά  .

Μπορούμε να κάνουμε αζούρ σε πάρα πολλά υφάσματα ,λινά, βαμβακερά ,καμβάδες, εταμίνες, εκτός από το τούλι και σε οποιοδήποτε χρώμα έχει το ύφασμα μας .Κεντάμε με βαμβακάκι νο 25 ή νο 30  σε λευκό ή μπεζ δουλεύοντας  μονό το βαμβακάκι.Αν θέλουμε και άλλα χρώματα τότε κεντάμε με διπλό μουλινέ  ,όπου έχουμε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων .Η dmc βγάζει και αρκετά  χρωματιστά βαμβακάκια αλλά δυστυχώς υπάρχουν σε πολύ λίγα καταστήματα .

Υπάρχουν αζούρ χειρός και αζούρ φτιαγμένα στην ποδοκίνητη μηχανή με τελάρο καταπληκτικά και τα δύο 1453259_720424761301161_739649889_nΘ -2014 -13DSCN8491

One response to “ΑΖΟΥΡ -ΧΥΤΟ

Αφήστε το σχόλιο σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s