ΤΕΤΡΑΓΩΝΗ Η ΡΟΔΙΤΙΚΗ ΒΕΛΟΝΙΑ

Η τετράγωνη ή ροδίτικη  βελονιά  είναι βελονιά που χρησιμοποιούμε   στα στριφώματα ,αντί για τρυπογάζι ή μαζί και με τρυπογάζι .7-Αφαιρούμε συνήθως δύο κλωστές αφήνουμε τέσσερις και αφαιρούμε άλλες δύο .Δουλεύουμε από την καλή όψη του κεντήματος με τελάρο .Η κλωστή μας βαμβακάκι 25 ή 30 διαφορετικά διπλό μουλινέ για περισσότερα χρώματατε     Δουλεύουμε με φορά από δεξιά προς τα αριστερά .

1) Βγάζουμε την βελόνα μας από την καλή όψη ,ανάμεσα από τις δύο πρώτες κλωστές που αφαιρέσαμε ,και την βάζουμε στην ευθεία  από την καλή όψη στις άλλες δύο κλωστές που έχουμε βγάλει .Η  μύτη της βελόνας βγαίνει κάτω και στο πλάι από τη αριστερή μεριά .

2)Μπαίνουμε στο ίδιο αρχικό σημείο από την καλή ,με οριζόντια βελονιά και η μύτη της βελόνας βγαίνει διαγώνια επάνω .

3)Από κει στο πλάι  και κάτω να κλείσει το τετράγωνο .Συνεχίζουμε όμοια .

Σε υφάσματα με αραιή ύφανση μπορούμε να μην βγάλουμε καθόλου κλωστές και να κάνουμε τις ίδιες κινήσεις και το ίδιο τελικό αποτέλεσμα .

Κάτω από την τετράγωνη μπορούμε να κάνουμε τρυπογάζι και να πιάσουμε έτσι και το στρίφωμα .Είναι ένα μειονέκτημα της τετράγωνης ότι από μόνη της δεν συγκρατεί και το στρίφωμα .Πρέπει να γυρίσουμε μετά το πανί και να ψιλό-ράψουμε το στρίφωμα .

Προτιμώ κάτω από την τετράγωνη να κάνω ζικ ζακ και να πιάνω το στρίφωμα, είναι πιο εντυπωσιακό το αποτέλεσμα  και είναι ίδια δουλειά με το τρυπογάζι .Έτσι ξεκινώ βγάζοντας  0.5 εκ κλωστές , αφήνω τέσσερις ,ξεφτάω άλλο 0.5 εκ για να κάνω πάνω και κάτω από την τετράγωνη ζικ- ζακ .Μπορούμε να κάνουμε όσες σειρές τετράγωνης επιθυμούμε .Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία ξεφτίσματος .Βγάζω δύο κλωστές- αφήνω τέσσερις -βγάζω τέσσερις- αφήνω τέσσερις -βγάζω ….Στο τέλος βγάζουμε πάλι δυο κλωστές .012

Advertisements

Αφήστε το σχόλιο σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s