ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Όταν μάθαινα κέντημα  χειρός στην Εργατική Εστία Μοσχάτου είχα δασκάλα την κ.Κατερίνα.Της άρεσε να παίρνει σχέδια παραδοσιακά από διάφορα βιβλία και να τα προσαρμόζει στα μέτρα και στις διαστάσεις που επιθυμούσε .Από εκείνη γνώρισα και τα καταπληκτικά βιβλία του Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. με Ελληνικά παραδοσιακά μοτίβα από διάφορες τέχνες της παράδοσης μας.Βέβαια και γω με την σειρά μου πήρα τα σχέδια και κέντησα στη μηχανή αυτή τη φορά 005 (Small) Παραδοσιακό σχέδιο από το αρχείο της Κ. Ζυγομαλά . Κεντημένο με μακροβελονιά ή πεταχτή με τελάρο σε ποδοκίνητη μηχανή . Κεντημένο  πάνω σε μπόλια με κλωστές μουλινέ της D.M.C.Από το κάθε ματσάκι παίρνω την κάθε μία κλωστή και την τυλίγω πάνω σε καρούλι ,συνεχίζω με την επόμενη κλωστή .Οι κλωστές της D.M.C. ,τα μουλινέ, έχουν πολλές αποχρώσεις ,κάτι που δεν υπάρχει στις αντίστοιχες κλωστές για κέντημα μηχανής .008 (Small)

Η μπόλια είναι πολλή λεπτή για αυτό το λόγο όταν την κεντώ στη μηχανή βάζω ρυζόχαρτο από κάτω για σταθερότητα και για να μην μαζεύει  το ύφασμα.Οι ρυθμίσεις της μηχανής είναι διαφορετικές στην πεταχτή ,από το κοφτό και το αζούρ .Λασκάρω αρκετά τόσο την ένταση της κλωστής της επάνω όσο και την ένταση της μασουρίστρας .F (Small)

Στο τελείωμα έβαλα δαντέλα  μακραμέ ή κομποδετικής με κοτόν περλέ κλωστή 010 (Small)

Το σχέδιο είναι φτιαγμένο από το βιβλίο του Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΟΤΙΒΑ το 4 και αρχικά ήταν έτσι x265x266 (Small)

Μπορεί να κεντηθεί και στο χέρι με ριχτή ή πεταχτή βελονιά  που είναι ίδια με την βελονιά της Αττικής

ΆTIKH BELONIA  (Small)

Δυστυχώς δεν θυμάμαι από που έχω αυτό το πολύπτυχο με την βελονιά, ίσως από κάποιο περιοδικό

Αφήστε το σχόλιο σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s