ΣΤΑΜΠΩΜΑ

Με τον όρο στάμπωμα  στο κέντημα εννοούμε την εκτύπωση του σχεδίου πάνω στο ύφασμα. Όταν είναι να τυπώσουμε το σχέδιο πάνω στο ύφασμα μιλάμε για κοφτά ,βυζαντινά ανεβατά σχέδια. Στη σταυροβελονιά υπάρχουν αρκετά έτοιμα σταμπωμένα σχέδια. .Είμαι της γνώμης να είναι μετρητή η σταυροβελονιά ,να μην είναι σταμπωμένη, για καλύτερο αποτέλεσμα.

Τα υφάσματα που σχεδιάζουμε είναι λινά ,βαμβακερά ,σύμμεικτα, γενικά σταθερά υφάσματα και πυκνά.Επίσης δεν έχουν ανάγλυφα σχέδια στην επιφάνεια τους. Στα βελούδα υφάσματα δουλεύουμε αλλιώς.

Εδώ λοιπόν θα περιγράψω στάμπωμα με καρμπόν πάνω σε λινό ύφασμα που θα κεντηθεί με βυζαντινή ,ανεβατό και ρίζα .

Πρώτη μου δουλειά να ισιώσω το ύφασμα βγάζοντας κλωστή ,την ίδια από την μια άκρη έως την άλλη της κάθε πλευράς.

DSCN7090

Η άλλη άκρη από την ίδια μεριά.

DSCN7092

Κόβω με το ψαλίδι  πάνω στην κλωστή και αφαιρώ το στραβό ύφασμα. Αφαιρώ και τις ούγιες και από τις δυο μεριές.

DSCN7094DSCN7097

Θα κάνω αζουρ και για αυτό το λόγο μετρώ 11 εκ από κάθε πλευρά του υφάσματος και αφαιρώ την κλωστή.Στο σημείο που ενώνονται οι δυο κλωστές  αφαιρώ και κόβω πολύ προσεκτικά.

2016-03-18 12.10.06

Διπλώνω το ύφασμα  κατά μήκος και με καρφίτσες το κρατώ σταθερό.Θα εκτυπώσω ταυτόχρονα και στις δυο μεριές του υφάσματος μου.

Πάνω σε ρυζόχαρτο βγάζω το σχέδιο που θέλω να σχεδιάσω. Ρυζόχαρτο βρίσκει κανείς στα βιβλιοπωλεία. Καρφιτσώνω το σχέδιο μου πάνω στο διπλωμένο στη μέση ύφασμα. Μετρώ το σημείο που απέχει την μικρότερη απόσταση από την κλωστή που έχω βγάλει να είναι ίδια και από τις δυο μεριές .

DSCN7113

DSCN7116

Χρησιμοποιώ μπλε καρμπόν συνήθως.Υπάρχουν και κίτρινα ,λευκά ,κόκκινα και άλλα χρώματα ,ανάλογα με το χρώμα του υφάσματος που έχω.Τα βρίσκω σε βιβλιοπωλεία  ή σε ειδικά μαγαζιά για κάτι το πολύ διαφορετικό. Βάζω το ένα καρμπόν κάτω από το ρυζόχαρτο μου.

DSCN7120

Το άλλο το βάζω ανάποδα από την κάτω μεριά.

DSCN7118

Περνώ με το μολύβι μου όλο το σχέδιο.

DSCN7122

Έτσι τυπώνω και τις δυο μεριές ταυτόχρονα.

DSCN7125

DSCN7127

Πριν ξεκινήσω το σχεδίασμα καλό είναι να ξέρω πάνω κάτω τι θέλω να κάνω. Τα μαθηματικά εδώ είναι ο μεγάλος βοηθός μου. Στο τραπεζομάντηλο αυτό σχεδίασα  τις τέσσερις γωνίες και στο κέντρο έφτιαξα ένα παραλληλόγραμμο  για το .Στις μακριές μεριές πρόσθεσα και ένα μικρό κομμάτι από το σχέδιο  στο κέντρο τους.

Η κάθε γωνία

DSCN7129

Το μισό από το κέντρο .

DSCN7130

Η κάθε μέση της μακριάς πλευράς.DSCN7134

Αν δεν αντιγράφουμε πιστά ένα σχέδιο, όπου εκεί είναι εύκολα τα πράγματα , καλό είναι να ξέρουμε πως το καρμπόν δεν σβήνεται με κάποιο τρόπο.Ότι σχεδιάσουμε πρέπει να κεντηθεί.Καλύτερα είναι να προχωράμε σιγά σιγά και αν μας φαίνεται λίγο ή άδειο το κέντημα να προσθέτουμε κομμάτια από το σχέδιο.Τα περισσότερα σχέδια σου δίνουν την δυνατότητα να τα πειράξεις.

Αν παρ όλα αυτά τυπώσουμε λάθος η μόνη λύση είναι να πλύνομε αμέσως το ύφασμα μας μέσα σε μια λεκάνη με εβαπορέ γάλα και νερό. Πολύ καλό ξέβγαλμα και μετά πάλι από την αρχή.

Σε οργαντίνες και διάφανα υλικά βάζουμε το ρυζόχαρτο κάτω από το διάφανο υλικό και σχεδιάζουμε με το μολύβι μας το σχέδιο. Με στυλό δεν σχεδιάζουμε ποτέ πάνω σε ύφασμα.

Οι ούγιες που αφαιρέσαμε μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα λουλούδια μας αντί για σκοινιά είναι πάρα πολύ γερές.

 

Advertisements

6 responses to “ΣΤΑΜΠΩΜΑ

    • Στο βελούδο δεν γίνεται στάμπωμα. Μπορείς όμως να βγάλεις το σχέδιο στο ρυζόχαρτο.Τρυπώνεις πάνω στο βελούδο το ρυζόχαρτο. Κεντάς πιάνοντας και το ρυζόχαρτο μέσα.Συνήθως κεντάμε άμφια ή γενικά εκκλησιαστικά είδη με αυτό τον τρόπο .Αν θέλεις κάτι παραπάνω ξαναρωτάς

Αφήστε το σχόλιο σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s